J.Sakura 2012.01.02. 12:58

Modern kimonó

A japánok hagyományos viselete a kimonó; egy rendkívül kifinomult, szinte földig érő öltözet, melyet még a második világháború idején se volt képes teljességében kiszorítani a nyugati stílusú ruházkodás. Napjainkban ritkán hordják, főként tradicionális események alkalmával kerül elő a szekrényből. Divatcégek, hogy kedveltebbé tegyék, különféle fogásokat vetnek be az üzlet érdekében, például gyermekek számára Micimackós, hercegnős, egyéb mintákkal festett ruhák hagyják el a gyártószalagokat. Ezeknek a kimonóknak a minősége sem a régi, műszálból, egyéb modern anyagokból készülnek az olcsóbbak.

A szigetország híres arról, régi hagyományaikra alapozzák az új fejlesztéseket. Hatalmas felhőkarcolóik ugyanazon az elven épülnek, mint a több száz éve készült faházak. Így semmi meglepő nincs abban, hogy a kimonót is feltúrbózzák, akár különböző stíluselemekkel ötvözve újrateremtik. Idesorolható a wa lolita is.

A lolita, mint divatirányzat, a hetvenes években alakult ki. Lényege, hogy a viktoriánus kor stílusát veszi alapul, annak minden romantikájával. Az évtizedek során számos alága alakult ki, többek közt a fentebb említett wa lolita is. Legalapvetőbb irányvonala a gothic lolita, mint nevéből is kitűnhet, ez többnyire fekete és fehér színeket használ.

Lolita Tokió Harajuku negyedében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy egyszerű, de nagyszerű gothic lolita öltözet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosztümmel kombinált viselet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Míg a wa lolita kihasználja a kimonó sokoldalúságát: színpompáját, szabását, eleganciáját. Gyakran szabják rövidebbre a szoknyarész alját, így egy rendkívül eredeti, kimondottan csinos öltözet az eredmény.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blog-of-sakura.blog.hu/api/trackback/id/tr713513629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása